Veštačko a dobro – uticaj napitaka sa veštačkim zaslađivačima na rak debelog creva

  • Početak
  • /
  • Blog
  • /
  • Veštačko a dobro – uticaj napitaka sa veštačkim zaslađivačima na rak debelog creva
Veštačko a dobro – uticaj napitaka sa veštačkim zaslađivačima na rak debelog creva

Veštačko a dobro – uticaj napitaka sa veštačkim zaslađivačima na rak debelog creva

03.05.2019. 12:51:52

Konzumacija veštački zaslađenih gaziranih pića povezana je sa znatno nižim rizikom smrti od karcinoma debelog creva i njegovog ponovnog pojavljivanja, dokazuje klinčka studija.

 

Tim istraživača Yale Cancer Centra je analizom prehrambenih navika 1.018 pacijenata utvrdio da pacijenti koji piju veštački zaslađena bezalkoholna pića (u poređenju s onima koji ih ne piju) imaju 46% niži rizik recidiva ili smrti od karcinoma debelog creva.

U "bezalkoholna pića" su ubrojani kofeinski i nekofeinski napici po tipu cola-napitaka, kao i druga gazirana pića (kao što su tonik ili đumbirovo pivo) s veštačkim zaslađivačem.

 

Šećer ili veštački zaslađivači?

Komentarišući članak objavljen pre nekoliko dana u časopisu PLOS One, glavni autor studije Charles S. Fuchs, direktor Yale Cancer Centra kaže: "Veštački  zaslađena pića su nepravedno na lošem glasu zbog navodnih zdravstvenih rizika koji nikada nisu naučno dokazani ni potvrđeni. Naša studija jasno pokazuje da takva pića doprinose smanjenju stope recidiva i smrtnosti kod pacijenata lečenih od uznapredovalog karcinoma debelog creva, što je vrlo zanimljiv i uzbudljiv nalaz".

 

Čaša od 2.5 dL zaslađenog cola-pića sadrži 25-30 grama (5-6 čajnih žličica) šećera

U drugom delu studije u kojem su veštački zaslađeni napitci zamenjeni gaziranim pićima zaslađenim šećerom, statistike recidiva i smrtnosti su bile lošije za skoro 50%.

Statistički značajna povezanost konzumacije veštački zaslađenih pića i recidiva raka debelog creva bila je i veća nego što su istraživači pretpostavljali prilikom sprovođenja studije, i rezultati se potpuno uklapaju u ono što je danas poznato o riziku obolijevanja od raka debelog crijeva uopšteno: gojaznost, sedeći način života, ishrana povezana s dijabetesom – sve što uzrokuje kalorijski neuravnotežni „plus-balans“ - već su od ranije poznati faktori rizika. Međutim, sada se pokazalo da u pogledu recidiva i smrtnosti od raka debelog creva konzumacija veštački zaslađenih pića nije zdravstveni rizik, već je - sudeći po ovoj studiji - zdraviji izbor.

 

Pognostičko praćenje prehrambenih navika

Ovo istraživanje je nastavak opširne serije objavljenih kliničkih studija koje su prognostički pratile pacijente s rakom debelog creva III stadijuma (onaj koji je zahvatio celi zid creva i neke od susednih organa). Ispitanici su ispunjavali sveobuhvatne prehrambene upitnike o konzumaciji preko 130 različitih vrsta hrane i pića tokom višegodišnjeg perioda.

 

Kafa i orašasti plodovi dokazano smanjuju rizik oboljevanja od karcinoma debelog creva.

Jedna ranija studija je pokazala da oboleli od karcinoma koji piju kafu imaju takođe znatno niži rizik od recidiva i smrti od raka. U drugoj studiji je utvrđena slična korist kod pacijenata koji su jeli orašaste plodove.

Ova je studija proučavala veštaki zaslađene napitke jer je jedno od prethodnih istraživanja pokazalo da šećerom zaslađeni napitci drastično povećavaju rizik pojave raka debelog creva, pa su istraživači želeli videti može li, nakon što se karcinom već pojavio, razvio i napredovao, promena načina života (prelazak na konzumaciju veštački zaslađenih napitaka) promeniti klinički ishod – pojavu recidiva i stopu smrtnosti.

 

Izostanak negativnih rezultata

U široj javnosti, pa i u nekim naučnim krugovima i dalje postoji zabrinutost da veštački zaslađivači nisu bezazleni i da imaju potencijal uzrokovanja gojaznosti, dijabetesa i karcinoma. Međutim, dosadašnje kliničke studije o toj povezanosti nisu uspele dati potvrdne odgovore: povezanost veštačkih zaslađivača s prekomernom težinom i pojavom dijabetesa daje kontraverzne statističke rezultate, a sve do sada sprovedene epidemiološke studije nisu pokazale uzročnu povezanost konzumacije veštačkih zaslađivača s pojavom karcinoma..

IZVOR: https://www.bug.hr/znanost/umjetno-a-dobro-utjecaj-napitaka-s-umjetnim-sladilima-na-rak-debelog-crijeva-5230

A partnership based on trust